Maurits van Hoogevest

pvdl_cut
Beeld: Saskia Berdenis van Berlekom

 

Durf te omarmen
Hij zou willen dat Amersfoort zich gedraagt naar zijn vermogen. Als een stad met 155.000 inwoners die barst van de creativiteit en competentie. Hij is er de man niet naar om het bij dromen te laten. Dromen zijn er om te worden verwezenlijkt. En zo begon hij in 2009 samen met zijn vader Martin van Hoogevest ‘Habitoo’. Een dynamisch bedrijf dat helpt om woonwensen en woonbehoeften van de toekomst te realiseren. Dat mensen adviseert die net als hij ervan overtuigd zijn dat we met elkaar de wereld een stukje mooier kunnen maken. “Die wereld is vol van verandering en raast maar door. Zeker, dat is soms eng en maakt onzeker. Maar als je durft los te laten en dat nieuwe durft te omarmen dan is diezelfde wereld ook vol kansen. Samen zijn we de sleutel waarmee we de toekomst kunnen ontsluiten.”


Tegengas aan een roeptoeterende minderheid
Over wat hem drijft en bezighoudt, daarover vertelt Maurits in de 26e Preek van de Leek. In de hoop dat de keuzes die hij heeft gemaakt, de dromen die hij probeert te verwezenlijken en de lessen die hij heeft geleerd de bezoekers van de Preek van Leek stof tot nadenken geeft. Hoe belangrijk het is om een stem te geven aan de zwijgende meerderheid en zo tegengas te geven aan de roeptoeterende minderheid. Hoe de huidige stedelijke en maatschappelijke ontwikkelingen schreeuwen om samenwerking; om bundeling van creativiteit en de wil om het roer om te gooien. Maar ook hoe de bitsheid van de realiteit, ziekte, dood en tegenslag, toch ook louterend kan zijn. Openhartig vertelt hij hoe bepalend de dood van zijn vrouw is geweest voor hoe hij nu, samen met zijn zevenjarige zoon Olivier, in het leven staat: als een positief, kritisch mens die zich realiseert dat we elkaar nodig hebben om de toekomst het hoofd te bieden. Daarvan hoopt hij met zijn preek iets mee te kunnen geven.

Dans in de kerk
Voor het eerst zal er tijdens de Preek van de Leek op de kansel worden gedanst. Danseres en performer Lindy Bremer geeft met haar optreden een moderne vorm aan wat eens klassiek was. Heel toepasselijk in de preek van een ontwikkelaar. Muziek is er natuurlijk ook. In de Amersfoortse rapper Diggy Dex, die eerder al als lekenpreker op de kansel stond, vindt Maurits een zielsverwant. Dat blijkt uit de prachtige toepasselijke teksten van diens nieuwe album ‘De Karavaan’ die tijdens de preek te horen zijn.