Johanna van der Werff omarmt optimisme

Johanna 2

Op de middeleeuwse klanken van Hildegard von Bingen schrijdt Johanna van der Werff naar voren, als 24e Preker van de Leek. Om haar gehoor in de Amersfoortse Franciscus Xaverius daarna mee te nemen in een bezonnen verhandeling over optimisme en deemoed. Een moedig thema op deze 11e november 2018, de dag waarop honderd jaar eerder de Eerste Wereldoorlog eindigde.


Eerst bezingt ze haar Groningse oorsprong. Met jeugdherinneringen aan Sint Maarten, de muziek van Ede Staal en een gedicht van Jean Pierre Rawie. Daarna komt haar hoofdonderwerp, haar Preek, waarin ze betoogt dat het met deze aarde en zijn bewoners veel beter gaat dan we in kranten lezen. “Je kunt volgens mij beter kranten lezen die een half jaar oud zijn, dat geeft een beter beeld op de werkelijkheid”, luidt haar opmerkelijke advies.

Ze haalt Prediker – ‘Er is niets nieuws onder de zon’ – en de minder bekende componist Athanasius Kircher erbij om haar punt te maken. Of zoals ze het uitlegt met bliksemflitsen die altijd wel ergens ter wereld zichtbaar zijn: staar je niet blind op wat niet goed gaat. Het gaat op deze aarde altijd wel ergens niet goed. Heeft een kind honger, is er oorlog, zijn er vluchtelingen. Misstanden die keer op keer om een oplossing schreeuwen. Maar, zo luidt de kern van Johanna’s betoog op deze mooie, ingetogen bijeenkomst in de SFX in Amersfoort: wij mensen hebben het beter dan ooit. Reden voor dankbaarheid.

Na afloop, een glaasje wijn drinkend op de klanken van Bach, durft niemand dat te weerspreken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s