Dood doet Leven.

Maarten van der Heide van restaurant Rauw viert het leven in de Preek van de Leek

Drie ingrijpende sterfgevallen in een jong mensenleven. Wat doet dat met je? Het slaat je lam of  je kiest ervoor het leven tot de bodem te leven. Dat laatste deed Maarten van der Heide, eigenaar van restaurant Rauw. Lef, creativiteit en een enorme hoeveelheid energie tekenen het leven èn de preek van deze bijzondere Amersfoorter. Hij deelt zijn verhaal en zijn levensvragen op 2 april in de twintigste Preek van de Leek.

De Preek van de Leek begint om 16.00 uur in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan ’t Zand 31 in Amersfoort en is vrij toegankelijk. Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het in stand houden van dit Amersfoortse initiatief, dat  bezig is met een vijfde seizoen. Na afloop, rond een uur of vijf, toost Maarten met de aanwezigen op het leven.

“Ik restaureer mensen”
Drie mensen die hem ieder op een eigen manier na stonden, overlijden; veel te vroeg. Het heeft een enorme impact op het leven van de puber die Maarten van der Heide toen nog was. Vanaf dat moment is ‘leven in het nu’ geen meditatieve gedachte, maar een levenswijze. ‘Alles uit het leven halen, doen wat je nú wilt doen en niet bang zijn voor wat er allemaal óóit kan gebeuren’, met die instelling stapte hij achter de tap van het Amersfoortse scholierencafé de Karseboom. Hij maakt een carrière in Human Recourses om rond zijn 35e het roer volledig om te gooien. Samen met zijn man Jan Hendrik begint hij restaurant ‘Jean et Alleman’ op de Hof. In 2016 doet hij uiteindelijk dat waar hij altijd al van droomde: hij begint een restaurant op een plek waar niemand dat verwacht en geeft het vorm op een manier die we al bijna niet meer gewend zijn: waarlijk gastheerschap met warmte en aandacht voor iedere klant in een sfeervol decor. Half grappend maar met een serieuze ondertoon zegt hij over zijn rol: “als restaurateur restaureer ik mensen. Ik laat ze weer voelen dat ze leven, dat het de moeite waard is.”

Mag ik er zijn?
Het ten volle benutten van het leven dat Maarten doet, vind zijn basis in een stellige overtuiging: het kan ook zomaar  afgelopen zijn. Iedereen wil het eeuwige leven, maar in combinatie met de zekerheid dat het ook anders kan lopen, roept die wens essentiële vragen op: “Mag ik er zijn? Doe ik er toe? En, mag ik doen wat ik fijn vind?” Deze vragen en nog veel meer om over na te denken, geeft Maarten zijn toehoorders mee in zijn preek. Een preek die niet voor niets als kapstok een verhaal uit Prediker kreeg. Een verhaal over dood, leven en genieten. Herman van Veen componeerde er prachtige liedjes over. De klassiek geschoolde sopraan en pianiste Martine Wilbrink gaf ze haar eigen signatuur en zingt ze tijdens de preek.

Een eigentijdse kijk
Voor de Preek van de Leek worden meer of minder bekende Amersfoorters uitgedaagd om de kansel te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen en daar zowel met tekst als muziek een eigen invulling aan te geven. Lekenprekers verbinden belangrijke maatschappelijke of individuele thema’s met een Bijbelverhaal.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s