Over beelddragers en gouden kalveren.

Directeur theater De Lieve Vrouw in 17e Preek van de Leek

Friederike Weisner, directeur van theater De Lieve Vrouw, beklimt op zondag 12 februari de kansel van de St.Franciscus Xaveriukerk. Zij is de zeventiende lekenpreker die in de Amersfoortse Preek van de Leek op een persoonlijke manier invulling geeft aan de oeroude kerkelijke liturgie. Friederike verhaalt over de belangrijke rol die kunst, in al haar verschijningsvormen, in haar leven heeft gespeeld èn over de rol die het juist in deze bewogen tijden zou moeten hebben.

friederike-608

Het theater is mijn kerk
Opgegroeid in een katholieke streek in het uiterste Zuid-Westen van Duitsland, bij de Franse en Zwitserse grens, dichtbij Italië, kreeg Friedrike een aantal belangrijke waarden mee die haar leven tot nu toe zowel beroepsmatig als privé kleuren: Europeaan zijn, de waarde van ontmoetingen met mensen van over de hele wereld en de belangrijke rol die wetenschap en kunst spelen bij het zoeken naar antwoorden op datgene wat er om ons heen gebeurt. De kerk speelde niet een grote rol in haar leven, maar, zegt ze hierover: “Mijn kerken zijn vanaf mijn vroegste jeugd de theaters, galerieën, musea, filmhuizen en concertzalen. De betekenis die de makers scheppen voor de kijkers, voor de wereld, fascineren me en raken mij iedere keer weer.” Tijdens haar Preek van de Leek deelt Friederike met haar toehoorders iets van de emotie die verschillende kunstvormen kunnen oproepen.

Gouden Kalf
De kapstok voor de preek van Friedrike Weisner is het Bijbelverhaal over de aanbidding van het gouden kalf: de betekenis van het beeld. Beelden bepalen in toenemende mate onze blik op de wereld. Beeldvorming, niet altijd even genuanceerd, ligt op de loer. “Wij zijn beelddragers” zegt ze hierover. “De beelden die we krijgen voorgeschoteld moeten worden geanalyseerd, geduid, soms zelfs kapot gemaakt om er een ander, misschien wat genuanceerder beeld van te maken.” De Amersfoortse singer-songwriter Bas Bons, onder meer bekend van zijn optreden in ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ geeft met zijn muziek een extra dimensie aan de woorden uit de preek. Muziek van Melanie, Philip Glass en beelden van de spraakmakende tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Jordan Wolfson maken het tot een preek die nog lang zal nagalmen.


Over de lekenpreker
Friederike Weisner is sinds 2016 directeur van het Amersfoortse theater De Lieve Vrouw. Daarvoor was ze directeur van Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht en werkte ze in verschillende functies bij het technologiemuseum NEMO in Amsterdam. Weisner studeerde cultuurwetenschappen, bedrijfskunde en volgde een opleiding tot theaterdocent.

Een eigentijdse kijk
Voor de Preek van de Leek worden meer of minder bekende Amersfoorters uitgedaagd om de kansel te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen en daar zowel met tekst als muziek een eigen invulling aan te geven. Lekenprekers verbinden belangrijke maatschappelijke of individuele thema’s met een Bijbelverhaal.

De Preek van de Leek wordt gehouden in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan ’t Zand 32 is vrij toegankelijk en begint om 16.00 uur. Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het in stand houden van dit Amersfoortse initiatief, dat bezig is met een vijfde seizoen. Na afloop, rond een uur of vijf, is er gelegenheid om met een drankje nog wat na te praten.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s