Stadsdichter opent jubileumseizoen

Nynke Geertsma over de kracht en de pracht van het woord

De Amersfoortse stadsdichter Nynke Geertsma opent het jubileumseizoen van de Preek van de Leek. Zij doet dat op zondag 30 oktober van 16.00 tot 17.00 uur in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan
’t Zand 31 in Amersfoort. In haar preek neemt ze de bezoekers mee in haar fascinatie voor taal en de kracht van het woord. De Preek van de Leek is vrij toegankelijk. Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het in stand houden van dit Amersfoortse initiatief, dat met Nynke haar vijfde seizoen in gaat. Na afloop is er gelegenheid om na te praten en wat te drinken

Woordtovenares
Nynke Geertsma (1970amersfoort-nu-column-kleur) is communicatieadviseur, tekstschrijver, columnist en stadsdichter van Amersfoort. Zij woont inmiddels bijna twintig jaar in de keistad en heeft, zoals ze zelf zegt, haar hart aan Amersfoort verpand. Nynke schrijft en dicht al haar hele leven. Niet verwonderlijk dat ‘de pracht en kracht van het woord’, in de ruimste betekenis, centraal staat in de zeventiende Preek van de Leek. Pracht, omdat woorden zoveel moois kunnen brengen. En kracht, omdat ze enorm veel schade aan kunnen richten. Tussen het (s)preken door draagt Nynke op 30 oktober enkele bij het thema passende gedichten voor. Begeleid door de leden van haar band Dutch Treat, Peter Smit (gitaar) en Jeroen de Valk (contrabas), zingt ze nummers van Huub van der Lubbe en Herman van Veen. Een lokale krant noemde Nynke ooit ‘de woordtovenares die met gedichten en Nederlandstalige jazz Amersfoort in woorden en muziek vat’.

Stadsgedichten
Nynkes fascinatie voor taal komt niet alleen tot uitdrukking in haar gedichten en columns, maar ook in diverse andere publicaties, zoals de historische stadswandeling ‘Taferelen in Amersfoort / prenten, proza en poëzie’, die zij vorig jaar uitgaf. Op haar initiatief sieren sinds kort vier muurgedichten, waaronder één van haarzelf, een aantal gevels in de Amersfoortse binnenstad. Begin november komt haar eerste eigen bundel uit, die ze samen met haar partner en fotograaf Remko Schotsman heeft samengesteld. De bundel bevat 52 Amersfoortse stadsgedichten en stadsgezichten.

Een eigentijdse kijk
Voor de Preek van de Leek worden meer of minder bekende Amersfoorters uitgedaagd om de kansel te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen en daar zowel met tekst als muziek een eigen invulling aan te geven. Lekenprekers verbinden belangrijke maatschappelijke of individuele thema’s met een Bijbelverhaal.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s